Ook in de keuken doe je het beter veilig

De afgelopen jaren ontmoette ik heel wat wonderbaarlijke mensen en leerde ik ook heel wat interessante projecten kennen. Zo kwam ik o.a. in contact met Innovet en de projecten die ze jaarlijks selecteren voor de arbeidsmarktgerichte opleidingen. Het is geen geheim dat net die doelgroepen mij heel sterk aanspreken en ik was ook zeer blij toen ik de vraag kreeg of ik wou meewerken aan één van deze XR-projecten. Concreet gaat het over een project waarbij er een samenwerking is tussen drie partnerscholen (Instituut Bert Carlier, Buso Don Bosco Aalst en Richtpunt campus Buggenhout) en RTC Oost-Vlaanderen. Niet alleen richten ze zich op de praktijk, er wordt ook specifiek ontwikkeld voor buitengewoon onderwijs, dubbel dankbaar dus!

Iedereen die ooit achter het fornuis stond, weet dat er al eens wat fout kan lopen: een mes valt in de grond, een pan keert om, olie spettert in het rond… Wie voor het eerst een kind loslaat in de keuken, weet ook dat handen wassen en hygiënisch werken niet altijd evident zijn. In de grootkeuken krijgen leerlingen met dezelfde uitdagingen te maken, zij het op grotere schaal én in nog gevaarlijkere situaties. Enkele voorbeelden:

  • Boterhammen smeren voor patiënten met bepaalde allergieën: wanneer hier fouten gebeuren kan dit levensbedreigend zijn.
  • Geen spetters maar grote hoeveelheden kokend water, olie en boter die zeer ernstige brandwonden tot gevolg kunnen hebben.
  • Een grote hoeveelheid snijwerk leidt tot grotere kans op snijwonden en ernstige letsels.
  • Een brandende frietketel kan paniek veroorzaken en dient correct opgelost te worden.

Bovenstaande situaties kan je vaak niet even ‘uittesten’, de risico’s voor de leerlingen en de school zijn te groot aangezien de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn. Virtual Reality kan in dit geval een oplossing bieden: leerlingen zullen in een vertrouwde (virtueel nagebouwde), levensechte keuken veilig kunnen oefenen! Door hen daar te confronteren met gevaarlijke of onhygiënische situaties, zullen ze stap voor stap leren om deze te herkennen en te voorkomen.

Via deze weg zal je af en toe kunnen volgen hoe leerkrachten de (ontwikkeling van de) VR-omgeving ervaren, hoe hun leerlingen erop reageren en hoe jij ook aan de slag zult kunnen gaan met deze toepassing!

Dit is een tweejarig Innovet-project (schooljaar 2022-2023, 2023-2024) in samenwerking met onderstaande partners. Meer uitgebreide informatie vind je op de projectpagina van RTC Oost-Vlaanderen.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: