Du pain, du vin et du Realité Virtuelle

Tim Vanholle is in bijberoep – naast zijn job bij Westtoer – mede-zaakvoerder van DU-VIN waar hij met zijn grootste passie werkt, namelijk wijn. Vorig jaar kreeg Tim samen met Gene Vangampelaere (Digie.be) en Marjoleine Delva het idee om een klassieke wijndegustatie om te vormen tot een totaalbeleving met behulp van 360°-VR.

Tim, hoe ben je ooit op het idee van wijn en Virtual Reality gekomen?
Op een namiddag bij Gene kreeg ik de kans om een VR-bril uit te proberen. Net zoals velen, ervaarde ik een wauw-gevoel! Meteen dacht ik: “Daar moeten we iets mee doen!”.
We wisten niet welke richting het uit zou gaan maar door te praten met verschillende handelaren en mensen van stad Roeselare, kwamen we tot het idee om een wijnervaring in virtual reality te gieten. Dankzij een kleine subsidie en een goede samenwerking met enkele handelaars en chateaus, konden we ons idee verwezenlijken.

Hoe hebben jullie het aangepakt?
We zijn zeer snel met een brainstorm gestart: wat willen we de mensen tonen? Daarna selecteerden we een aantal wijndomeinen in België en Frankrijk die we bijna onmiddellijk contacteerden. Zo kwamen we onder andere terecht bij Chateau La Marzelle in Saint-Émilion, Entre-Deux-Monts in Heuvelland en bij Wijngoed Kapelle in Schuiferskapelle waar men direct erg positief reageerde.
Tijdens het weekend reden we naar de verschillende chateaus en verzamelden we alle beeldmateriaal. Dat ging verrassend vlot, ik maakte een overzicht van de belangrijkste beelden die we nodig hadden: de wijnkelder, de zaal waarin de wijn gemaakt wordt, de druivenranken tot zelfs een deel van de wijnpluk, Gene verzorgde alle opnames van het 360°-materiaal. 

En daarna begon het montagewerk?
Inderdaad, we kozen voor een kort filmpje (ongeveer 10 minuten) om het boeiend te houden. Net als het filmen verliep het monteren relatief eenvoudig, alles kon tamelijk snel in elkaar gezet worden. 
Dankzij onze samenwerking met Vida Design, konden we na het monteren een eerste sessie inrichten. Geïnteresseerden maakten kennis met de verschillende wijndomeinen via ons filmpje in virtual reality, nadien volgde de werkelijke proeverij. Die combinatie zorgde voor een mooie totaalbeleving die enthousiast onthaald werd.

Het is intussen een goed jaar geleden dat jullie deze ervaring maakten, zijn er dingen die je anders zou aanpakken? 
Mochten we het nu herdoen, zouden we er meer interactie in steken. Ik heb bij het 360°-filmpje zelf begeleidende tekst ingesproken, nu zou ik veel meer focussen op het gesprek tijdens het bezoek: de toeschouwer die vertelt wat hij ziet, de wijnboer die vertelt… 
Niemand die ons daar commentaar op gegeven heeft maar na het zelf een aantal keer te bekijken, zie je natuurlijk veel meer mogelijkheden. Toen moest het eigenlijk te snel gaan: we hadden een idee, we voerden uit en hadden ons resultaat.

Anderzijds, het illustreert wel mooi dat je heel eenvoudig zo’n ervaring in elkaar kan zetten! 

Is deze toepassing ook bruikbaar in de klas?
Jazeker! We hebben o.a. een sessie gegeven bij RTC waar heel wat lectoren interesse toonden. Virtual reality biedt leerlingen de kans om voor het eerst een wijndomein te bezoeken, om echt tussen de wijnpluk te staan, … Een wijndomein op een foto of in een filmpje zegt vaak niet zoveel, wanneer je er middenin staat, krijg je veel meer het werkelijke gevoel mee.

Hebben jullie nog andere ideeën? 
Zowel Gene als ikzelf spelen met allerlei ideeën, we zouden graag nog veel meer experimenteren, het liefst met iets helemaal nieuw. Ooit komt het er van maar voorlopig laten onze agenda’s dit niet toe. 

Kunnen leerkrachten die interesse hebben in de wijnbeleving bij jullie terecht?
Zeker, ze mogen altijd contact opnemen, dan kijken we samen wat mogelijk is!

Tot slot, nog een kleine teaser voor de wijnliefhebbers onder jullie!

Wie nog op zoek is naar een eindejaarscadeau is zeer welkom bij DU-VIN voor wijn en bubbels! Met hun wijnpakketten, kan je ook thuis (zonder VR-headset) op ontdekking gaan.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: