Maginex, een magische VR-plek?!

Vandaag laat ik jullie kennismaken met Michiel Groot Koerkamp, vertrouwd met onderwijs én met Extended Reality. Zijn XR-verhaal kreeg een mooie wending als mede-oprichter van Emagine, waar Virtual Reality voor onderwijs ontwikkeld wordt. Michiel vond dat je sommige dingen beter in (de virtuele) werkelijkheid leert in plaats van uit een boek. Dankzij het ontwikkelen van VR-omgevingen, kan je met Emagine leerlingen al op jonge leeftijd laten rondrijden met een (virtuele) heftruck, kan je hen risicoloos patiënten uit bed laten halen, je kan loodgietersopdrachten uitvoeren,…  enz. Hieronder zie je enkele voorbeelden van zijn werk.

Toilet met fonteintje installeren in Virtual reality 

Steiger Inspectie op de bouw 


Maginex

Vlaamse (techniek)leerkrachten waren al langer bekend met Emagine maar nu kreeg dit bedrijf er een grote broer bij: Maginex! Maginex is een platform waar XR-content samenkomt en beschikbaar wordt gesteld voor onderwijs én het bedrijfsleven. Het platform is nog deels in aanmaak maar binnenkort kan je met eender welke headset daarheen om alle XR-content te gebruiken.  Het wordt nu al het Netflix voor XR in onderwijs genoemd.

Op dit ogenblik zit Maginex in een pilot-fase met enkele scholen die volop aan het creëren zijn. Scholen kunnen op dit moment hun eigen 360°-content op het platform brengen en zo leerlingen in verschillende omgevingen onderdompelen. Daarnaast is er ook een aanbod van andere VR-toepassingen. 

Michiel, wat is de meerwaarde van Maginex volgens jou? 

We willen echt zoveel mogelijk op één locatie brengen. Het doel van het platform is om niet alleen content aan te bieden maar om scholen, docenten én studenten aan de slag te laten gaan. Het samen creëren moet leiden tot een groot aanbod van toepassingen die iedereen kan gaan gebruiken en op eigen maat kan aanpassen, zo wordt er bijvoorbeeld automatisch een kopie gemaakt van 360°-content zodat die hergebruikt kan worden. 

Is het niet moeilijk voor leerkrachten om zelf XR-content te gaan creëren? 

Helemaal niet, het is vergelijkbaar met LessonUp waarbij je vlot 360°-materiaal kunt uploaden op ons platform. Eens je het filmmateriaal erop geplaatst hebt, kan je zeer eenvoudig hotspots toevoegen, vragen invoegen, opdrachten geven, je kan werken met een timer,… Op dit moment kan je al tot 4GB uploaden maar we willen graag wat nog meer zodat hogere kwaliteit ook mogelijk wordt. 

Waarom begin je met 360°-VR, is daar niet al heel wat mogelijk via andere wegen? 

Heel wat mensen weten vandaag nog steeds niet wat Virtual Reality werkelijk voorstelt. 360°-VR is de ideale starter: je kan er heel wat mee doen en het is eenvoudig in elkaar te zetten. Wij willen  stapsgewijs toewerken naar een zeer uitgebreid aanbod maar daarbij mag 360°-VR niet ontbreken. We merken bijvoorbeeld dat er in zeer korte tijd al heel wat op het platform gezet werd door (en voor) leerkrachten. Er is geen enkel platform waar delen van content zo eenvoudig verloopt én waar alles nadien ook nog eens volgens eigen noden aangepast kan worden door andere gebruikers.  

En na de 360°-VR? 

Momenteel zijn we bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk VR-content in Nederland, op alle mogelijke niveaus. We zijn in gesprek met Kennisnet om echt heel grondig tewerk te gaan: alles wat goed is voor onderwijs, willen we op Maginex proberen te krijgen. Daarnaast wordt content die ontwikkeld werd met overheidsgeld volledig vrij aangeboden via ons platform en alle content die je voorheen via Emagine kon gebruiken, zal worden geïntegreerd in Maginex. 

Hoe moeten we ons het platform voorstellen, hoe ziet het eruit? 

Op dit moment kom je terecht in een soort docentenlokaal, waar je dan Netflixgewijs verschillende mogelijkheden krijgt om in de virtuele wereld te duiken. In de (nabije) toekomst willen we het docentenlokaal vervangen door een iets aangenamere omgeving, een beetje in de stijl van de Meta Quest. 

Het MAGINEX XR learning platform 

Denk je dat leerkrachten eenvoudig hun weg zullen vinden?  

Het platform is erg gebruiksvriendelijk maar we hebben ook een uitgebreide gebruikershandleiding die je de weg kan wijzen. Het grootste pluspunt aan Maginex zal zijn dat je als docent niet langer op verschillende plaatsen op zoek moet gaan naar toepassingen, iets waar nu veel tijd aan verloren gaat.  

Waarom is XR nog steeds niet helemaal doorgebroken volgens jou, ondanks dat de aandacht afgelopen jaren toch enorm is toegenomen? 

Eerst en vooral is er de toegang tot het materiaal. Tot voor kort was de meeste hardware zeer duur en durfden scholen er nog niet in te investeren of hadden ze het geld gewoonweg niet. De ruimte om te experimenteren was er vaak ook niet. Nu heb je tech labs, experimenteerlabs, waar je terecht kan om dingen uit te proberen en zelf aan te voelen wat de impact van XR nu echt is. 

Ten tweede moet je zo’n dingen tijd geven. Leerkrachten willen zich niet belachelijk maken in de klas, ze willen eerst zelf het ding onder de knie krijgen en dan pas met leerlingen aan de slag gaan. 

Als derde zijn er de docentenopleidingen waarin XR lange tijd geen vanzelfsprekendheid was: hoe ga je bijvoorbeeld als beginnend docent met VR om? Ook daar zien we vooruitgang: meer en meer gaat men in het hoger onderwijs XR aanreiken aan hun studenten.  

Tot slot, leerkrachten hebben geen tijd om urenlang op zoek te gaan naar XR-content, ze willen iets wat bruikbaar is en waarbij ze geen tijd verliezen aan zoekwerk. Maginex zou hiervoor een oplossing moeten bieden: alles op één locatie, toegankelijk anytime, any place and with any device. 

Wat is er nog nodig in de toekomst om XR tot een (blijvend) succesverhaal te maken? 

Een multiplayer omgeving! Als ik mijn jongens zie, die gamen best wel veel en raken dat niet beu. Er liggen hier thuis VR-headsets maar die gebruiken ze veel minder. De reden daartoe is dat veel van hun vrienden (nog) geen headset hebben waardoor de menselijke interactie en de samenwerking ontbreekt. Veel VR-games zijn single-only waardoor er geen connectie mogelijk is. Wanneer toepassingen in multiplayer gaan werken: samen actief bezig zijn, dan pas wordt het  echt mooi.  

Tot slot: wat met Vlaamse leerkrachten die met Maginex kennis willen maken?  

Onderwijsinstellingen die graag aan de slag willen met het Maginex 360 platform kunnen een mail sturen naar info@emagine.nl. Ook voor verdere ontwikkeling van VR content kan men contact opnemen met ons.  

Wie zich wil inschrijven als tester kan onderstaande QR-code gebruiken of deze link volgen.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: