We keren terug naar december 2022, toen een Arkite-installatie opgestart werd bij BuSO school De Varens in Brugge. In vijf vragen neem ik jullie mee in de wondere wereld van AR-instructies (= instructies met Augmented Reality technologie) en hoor je van BuSO De Varens wat het systeem te bieden heeft.
Waarom werd een Arkite-software aangekocht in BuSO De Varens?

Leerlingen moeten in ons atelier veel precisiewerk verrichten waarbij het zeer belangrijk is om de foutenmarge zo klein mogelijk te houden. Er wordt bijvoorbeeld met Arduino (= een opensource-computerplatform om te werken met microcontrollers) gewerkt, leerlingen maken slimme tuintjes, enz.
Samengevat gaat het om het fijnere werk waarbij complexe handelingen aangeleerd moeten worden bij leerlingen. Dit aanleren is niet altijd evident – niet voor de leerlingen maar ook niet voor de leerkracht – er gaat heel wat stress mee gepaard en een leerkracht kan niet overal tegelijk zijn. Als reactie hierop gingen we op zoek naar een oplossing die onze leerlingen mee kon ondersteunen en begeleiden bij deze taken en zo kwamen we bij Arkite terecht.
Waarom is Arkite zo interessant voor jullie?

Eerst en vooral kan je als leek heel snel aan de slag met het systeem. De leerkracht moet immers opdrachten voorbereiden voor de leerlingen, iets wat erg tijdrovend is. In het Arkite systeem zitten verschillende sjablonen ingebouwd en je hebt geen programmeertaal nodig om een oefening in elkaar te zetten. De leerkracht blijft de inhoudelijke specialist die zijn oefening relatief snel overdraagt op het systeem.
Ten tweede is er de foutenmarge: die is nagenoeg nul wanneer leerlingen door het systeem begeleid worden. Doordat alles stap per stap gebeurt, is de kans op fouten zeer beperkt tot onbestaande, iets wat wij als leerkracht appreciëren maar wat ook motiverend werkt voor de leerlingen.
Tot slot zijn de systemen ingeburgerd in de maatwerkbedrijven waardoor het voor onze leerlingen een pluspunt is om hier in de opleiding reeds mee aan de slag te gaan. Eens ze op de arbeidsmarkt komen, zijn ze reeds vertrouwd met het gebruik van AR-instructies.
Maar zo’n systeem kost natuurlijk ook wel wat…?
Absoluut, het is nooit een evidentie voor scholen om dit soort investeringen te doen. We zijn ook niet over één nacht ijs gegaan, we zijn al sinds 2018 aan het onderzoeken welk systeem het beste bij onze school past en ook nog betaalbaar blijft.
Het was zeer fijn dat Johan (Smeyers, CEO & Founder Arkite) heel wat tijd maakte om al onze vragen te beantwoorden en mee na te denken over de beste oplossing voor onze school. Daarnaast zijn we ons oudercomité erg dankbaar, zij zorgden ervoor dat we de nodige financiën bij elkaar kregen en zo eind 2022 aan de slag konden met ons eigen toestel.
Het systeem is er nu, hoe gaan jullie verder?
Om te beginnen werden we door Arkite zelf getraind (dit zit standaard inbegrepen in de aankoopprijs) zodat we snel en efficiënt aan de slag konden. Er is één leerkracht die intussen als ‘expert’ fungeert in ons team en ook anderen het gebruik zal aanleren. In het begin kost het wat tijd om een nieuwe oefening in elkaar te steken maar we merken nu al dat het steeds vlotter gaat!
Jullie zijn de enige school die met Arkite werkt?
Op dit moment wel. Arkite gaat met plezier in gesprek met andere scholen om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Zeker voor leerlingen buitengewoon onderwijs biedt het systeem een enorme meerwaarde maar ook bijvoorbeeld technische- en beroepsgerichte scholen kunnen voordelen halen uit het systeem!
Meer lezen/weten?
- Fragment op focus-wtv – https://www.focus-wtv.be/nieuws/primeur-virtuele-assistent-helpt-leerlingen-klas
- KW: https://kw.be/o/arkite/
Zelf aan de slag? Neem contact op met Arkite (johan.smeyers@arkite.be)
Meer weten over BuSO De Varens? Neem contact op met Stan Billiet (stan@devarens.be)
Geef een reactie