Wissel eens van lichaam

“Je kan je dat niet voorstellen”, “Weet je wel hoe jij eigenlijk reageert?”, “Amai, als ik daar eens kon zitten”… Inlevingsvermogen is iets wat we allemaal in een zekere mate bezitten maar vaak is het moeilijk om ons ten volle in te leven in de gevoelens en de beleving van anderen. In het dagelijkse leven kan dit voor een moeilijk momentje zorgen maar vooral op de werkvloer is het belangrijk dat we een zekere mate van empathie behouden.

  • Hoe gedraag je je tijdens een sollicitatiegesprek en hoe zien anderen jou
  • Zijn we allemaal wel zo verdraagzaam als we zelf willen?
  • Hoe reageren we wanneer onze baas ons onterecht behandeld en zelfs racistisch of stereotiep begint te denken?
  • Wat doe je met de collega die zijn/haar beklag doet en waar jij brandjes moet blussen?
  • Hoe ga je in gesprek met iemand die depressief is?

Het zijn maar enkele van de vele situaties waarbij je graag eens zou oefenen maar waar het meestal à le moment suprême erop of eronder is. Je hoort me al komen… een blog rond XR, dat betekent dat er voor heel wat van deze situaties een oplossing bestaat!

BodySwaps biedt soft skills training aan in virtual reality. De naam omschrijft het product perfect: je gaat wisselen van lichaam met de depressieve persoon, met de werkgever, met de collega… zodat je jezelf aan het werk/in gesprek kunt zien.

Hoe werkt dit?

BodySwaps heeft hele mooi, gedetailleerde uitgewerkte scenario’s waarbij je in een bepaalde situatie moet reageren op iemand. Concreet ga je dus in Virtual Reality de software van BodySwaps gebruiken, je kiest er een bepaalde situatie waarvoor je jouw softskills wil versterken en je wordt stap per stap begeleid in de oefeningen die erbij horen.

Bijvoorbeeld: je stelt jezelf voor tijdens een sollicitatiegesprek.
Het achterliggende systeem zal bestuderen hoe jij spreekt (intonatie, taalgebruik, gebruik je belangrijke terminologie…) en hoe jouw non-verbale taal verloopt (beweeg je met jouw armen, zit je onverschillig stil…), enzoverder. Eens je oefening voorbij is, ga je van lichaam ruilen (= Swap the Body). Je ziet dan je virtuele zelf tijdens het gesprek en op die manier kan je ook gaan kijken hoe je jou gedroeg en hoe jouw lichaamstaal overkomt op de luisteraar. De software geeft steeds zeer concrete tips om jouw gesprek(ken) vlotter te laten verlopen en geeft ook telkens aan waarop je moet letten.

En wat heeft dit met Kimthousiast te maken?

Awel… Met Howest kregen we een Meta-Grant toegekend waarbij ik de lead mag nemen om de komende maanden aan de slag te gaan met de software. We zullen collega’s maar ook studenten het geheel laten beleven en proberen hen te versterken in hun soft-skills. Daarnaast ben ik al heel lang één van hun grootste fans en apprecieer ik enorm de sessies de ze geregeld geven voor onderwijs & opleiding. Daarbij komen steeds mensen aan bod die de meerwaarde van VR ontdekt hebben én die concrete tips en tricks delen. Een aanrader dus om in het oog te houden!

Bekijk hieronder één van hun vele filmpjes, via hun website vind je heel wat meer concrete voorbeelden!

Deze post wordt niet gesponsord door BodySwaps of is geenszins gerelateerd aan BodySwaps, ik ben alleen oprechte fan van hun product!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: