SETT GENT 2023

Afgelopen woensdag en donderdag (1 & 2 maart), was er terug de SETT-beurs in Gent. Dit jaar mocht ik opnieuw van de partij zijn om mee te genieten maar ook om zelf een sessie aan te bieden. Dit keer werd het een lezing over een onderwerp die mij enorm nauw aan het hart ligt: laaggeschoolden en technologie.

In 2009 startte ik als leerkracht tweedekansonderwijs en bijna 14 jaar bleef ik plakken. Het werd een hele boeiende rit gevuld met avonturen: mensen die ik nooit zal vergeten, vakken waar ik zelf geregeld ook veel over bijleerde, collega’s die met evenveel enthousiasme voor de klas stonden… Wat me opviel en ergerde gedurende deze tijd, was hoe weinig aandacht er is voor tweedekansonderwijs én hoe weinig mensen zelfs weten wat het precies inhoudt. Nog niet gesproken over veel (onterechte) vooroordelen die mensen hebben wanneer ik het probeer(de) uit te leggen.

Korte samenvatting: tweedekansonderwijs onderwijst mensen die geen middelbaar diploma behaalden in hun secundaire school. Zij krijgen bij ons letterlijk een tweede kans om hun middelbaar diploma toch te behalen. Ze volgen hiervoor een volwaardige opleiding met als enige verschil dat vakken zoals lichamelijke opvoeding, religie e.a. niet meer aan bod komen. Daarnaast krijgen ze ook de kans om een keuze te maken uit dagonderwijs, combi-onderwijs of afstandsonderwijs.

In 2020 werkte ik intussen al deeltijds bij itec, waar ik mee aan de slag ging in het project BHC21 (Boosting Human Capital in the 21st century). Een project dat volledig ‘mijnen dadda’ was: laaggeschoolden opleiden met behulp van technologie zodat ze (terug) aan de slag konden in de industrie. Het project leverde talloze mooie resultaten op waarvan ik er enkele even in de kijker wil zetten:

  • Er werden kennisclips gemaakt over heel wat innovatieve leertechnologieën: wat zijn ze, wat kunnen ze en waarin zijn ze gelimiteerd. Ideaal om te bekijken wanneer je graag meer wil te weten komen voor je gaat investeren in een bepaalde technologie. Je vindt ze hier.
  • Er werd een beslissingstool ontwikkeld met als doel je te laten nadenken over de belangrijke factoren waar je rekening dient mee te houden bij het kiezen (en eventuele ontwikkelen) van een tool. Zo zal je snel zien dat Virtual Reality vaak geen snelle oplossing is maar bijvoorbeeld wel interessant wordt wanneer je op lange termijn gaat redeneren. De tool met vragen kan je hier gratis uitproberen. Mijn ultieme tip? Wanneer je budget krijgt/hebt om iets aan te schaffen, praat er dan eerst voldoende over met je collega’s om samen tot een gemotiveerde, onderbouwde beslissing te komen!

Vorig jaar volgende ik tot slot het stukje postgraduaat digitaal evalueren bij Howest waar ik eveneens heel veel experimenteerde met technologie in de klas bij ‘mijn’ volwassenen.

Al deze ervaringen bundelde ik voor SETT in één presentatie waar volgens mij heel wat mensen plezier aan beleefden, gezien de bijzonder grote opkomst! Het was fantastisch om mensen uit Ligo, CVO’s maar ook de consultancy-sector te mogen verwelkomen.

In de avond was er toen tot slot nog het XR4education-eventje waar heel wat ‘XR-vrienden’ hun verhaal kwamen delen met de aanwezigen. Een fijn wederzien, zoals gewoonlijk. Op donderdag focuste ik terug op andere dingen maar ik hoorde van collega’s dat het terug een leerrijke dag werd!

Voor de grote XR-lezers onder jullie nog even een kleine extra: het rapport van de Europese commissie over XR is er! Je leest er een samenvatting (200pgs, ahum) over de kansen en uitdagingen van XR in gezondheidszorg en in onderwijs. Je vindt er eveneens een analyse van het potentieel van de Europese XR-markt. Je vindt dit hier.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: