I’m back, for real

It’s been oh so quiet over here… Laat ons zeggen dat de ‘carrièreswitch‘ gecombineerd met het project van de grootkeuken ervoor zorgden dat mijn tijd zeer welbesteed werd aan andere dingen dan deze blog. De afgelopen weken werd echter weer meer en meer met XR gewerkt, werd volop gedeeld en verteld waardoor het meer dan tijd werd om dit hier terug op te pakken.

XR-actieplan kick-off

In 2020 droomden Carl (Boel) en ik al eventjes weg bij het idee van een XR-academy, een zot expertisecentrum om leerkrachten te trainen en zelf continu op ontdekking te gaan. Het leidde zelfs tot Lottospelen met helaas maximaal 10 euro winst…
In 2021 pakten we het dan maar anders aan: als Lotto het niet zou doen, dan de overheid wel! We hebben lange tijd gebrainstormd en gesproken over een XR-actieplan dat er uiteindelijk op vraag van het kabinet ook effectief kwam. We schreven ettelijke weekenden, avonden en naar het einde toe zelfs ’s nachts om het plan op papier te krijgen. Groot was de vreugde toen het plan niet alleen opgepikt werd maar dat er ook nog eens 5,5 miljoen euro vrijgemaakt werd om dit alles te realiseren!

Afgelopen week was het zover: het geheel ging écht van start. De RTC’s zorgden voor de nodige toeters en bellen om het XR-actieplan vollédig naar buiten te brengen. Vanaf september zouden scholen de kans moeten krijgen om meer met XR aan de slag te gaan zonder zelf hiervoor grote kosten te moeten maken. Hardware, software en een teach-the-teacher programma worden allemaal voorzien. Ik ben alvast zeer benieuwd naar de resultaten van de komende jaren.

Je vindt alle nuttige informatie met betrekking tot het plan hier:
Algemene site Vlaamse overheid: klik hier.
Meer over de RTC’s: klik hier.

InnoVET-projecten XR

In het XR-actieplan stond eveneens de oproep om meer digitaal innovatief lesmateriaal over XR te ontwikkelen dat vrij gedeeld zou worden met alle Vlaamse leerkrachten die dit graag willen inzetten in hun lessen. Je vindt de projecten hier.

En Kim, waar zijde gij naartoe?

Het was zeer fijn om afgelopen woensdag in Gent heel wat XR-like-minded terug te zien. Een vraag die vaak gesteld werd was: “Waar sta jij nog in dit verhaal?”. Sommigen dachten dat ik onderzoek deed, anderen dachten terug aan het Lerend Netwerk, … Zeer concreet heb ik op dit moment drie XR-doelen/activiteiten:

 • Voedselveiligheid en hygiëne in de grootkeuken: dit VR-project voor buitengewoon onderwijs ligt me ongelofelijk nauw aan het hart. Tijdens COSMO kwam ik terug in contact met het BuSO. Die gasten hebben een hart van goud en verdienen – net als alle leerlingen – het beste van het beste. Niettemin vallen ze geregeld uit de boot: niet aangepast op fysieke beperkingen, niet aangepast voor cognitieve stoornissen… Toen RTC Oost-Vlaanderen contact opnam met de boodschap dat ze een nieuw project gingen opstarten, heb ik geen seconde getwijfeld.

  Intussen kan ik met enige trots zeggen dat het scenario volledig geschreven werd en dat morgen (!) de allereerste versie van het eerste deel van de toepassing er zal zijn om uit te testen. Met heel veel dank aan SupportSquare en alle andere partners! Ik hoop oprecht dat dit een mooie tool wordt voor de leerlingen uit de grootkeuken. Binnenkort een uitgebreide update!

 • Howest-lerarenopleiding
  Sinds oktober mag ik lesgeven aan de zij-instromers van de lerarenopleiding. Ik begeleid stagiairs en geef ook enkele vakken waaronder Digitaal Educatief Design. Laat dat nu net het ideale vak zijn om studenten alvast te laten proeven van XR! Daarnaast probeer ik met mondjesmaat de collega’s tools te leren kennen die iets kunnen betekenen voor de opleiding. Ik ben ervan overtuigd dat technologie het beste zijn weg vindt naar de klaslokalen wanneer er al van in de lerarenopleiding wordt op ingezet, iets wat ik ook volgend jaar zeker van plan ben!

 • Workshops, begeleiding & demo’s
  Hoewel het op een lager pitje gestaan heeft door allerhande andere (werk)verplichtingen, ben ik nog steeds bereikbaar voor nascholingsmomenten.

  Op maandag 22 mei geef ik een keynote op het OMG-festival over lesgeven met een fun-factor aan volwassenen (zowel laag- als hoogopgeleid).

  Op donderdag 25 mei verwelkom ik MIMBUS in Howest voor een demo-namiddag en -avond waarbij de collega’s, studenten en enkele die-hardfans zullen ondergedompeld worden in hun virtuele omgevingen.

  Er zitten nog enkele andere dingen in de pijplijn maar die blijven voorlopig behind the scenes 😉

Zoals je hoort, het XR-verhaal zal ik niet (helemaal) kunnen loslaten maar het is zeer verfrissend om terug te doen wat ik zo graag doe: lesgeven. Hier krijg ik een beetje ‘best of both worlds‘, er wordt immers zeer veel boeiend onderzoek gedaan aan Howest, er is ruimte om te experimenteren en voorstellen te doen en je mag een steentje bijdragen aan het opleiden van toekomstige leerkrachten… Dit is exact waar ik hoor te zijn op dit moment, wat ooit nog komt, dat zien we dan wel weer.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: