Welkom bij Kimthousiast! Hier wordt met veel enthousiasme tweewekelijks een interessant VR- of AR-verhaal vanuit (of voor) het onderwijs gedeeld. Via klascement vind je een overzicht van verschillende toepassingen die bruikbaar zijn in de klas. Heb je zelf vragen rond XR? Altijd welkom, dan komen ze in één van de volgende posts aan bod!


  • Een proevertje

    Vandaag graag een klein teaser van wat er de komende weken op het programma staat.

    1. Justin Beaver
      Iedereen die een hart heeft voor dieren en de wereld zou Justin Beaver moeten leren kennen! Binnenkort vertelt dr. Alexandra Sierra over het ontstaan van Justin én over de belangrijke rol die virtual reality kan spelen in de klas. Hieronder alvast een korte kennismaking met Justin als opwarmertje!

    2. Wijn beleven met virtual reality

    Ik ging in gesprek met Tim Vanholle van DU-VIN over de wijnbeleving die hij vorig jaar samen met Gene Vangampelaere maakte. Hij vertelt je binnenkort hoe snel je van een idee naar een uitgewerkte ervaring kan evolueren en waaro hun 360°-VR ook relevant is voor leerlingen!

    3. Maginex: een magische plek met XR-content?

    Michiel Groot Koerkamp nam me dan weer mee inside Maginex, een platform waar je XR-content terugvindt maar ook zelf kunt creëren. Een veelbelovend project in Nederland! En eentje waar je als Belgische leerkracht volgens mij ook wel wat mee kan… Klinkt Michiel je bekend in de oren? Je kent hem misschien wel van Emagine waar hij eerder al VR-creëerde voor onderwijs.

    4. Augmented Reality in Buitengewoon Onderwijs

    Volgende week staat er iets heel spannends op het programma want onlangs werd AR-materiaal geleverd in een school voor buitengewoon onderwijs… en daar gaan ze mee aan de slag! Ik mag op bezoek gaan en bezorg jullie met veel plezier een verslag.

    5. Nog op zoek naar een origineel kerstcadeau?

    Misschien kan je eens helemaal out-of-the-box denken en een sessie op de ICT-dag cadeau geven? Er zijn heel wat interessante sessies van mensen die allen met hart en ziel vertellen en delen! Ik geef er zelf ook eentje rond XR in lager onderwijs. We gaan er experimenteren met tablets en VR en denken na over de zin (en onzin) voor de lespraktijk (inclusief nuttige sjablonen om jouw eigen lessen met XR te verrijken). Inschrijven doe je hier.

    Tot binnenkort!

  • Ook in de keuken doe je het beter veilig

    De afgelopen jaren ontmoette ik heel wat wonderbaarlijke mensen en leerde ik ook heel wat interessante projecten kennen. Zo kwam ik o.a. in contact met Innovet en de projecten die ze jaarlijks selecteren voor de arbeidsmarktgerichte opleidingen. Het is geen geheim dat net die doelgroepen mij heel sterk aanspreken en ik was ook zeer blij toen ik de vraag kreeg of ik wou meewerken aan één van deze XR-projecten. Concreet gaat het over een project waarbij er een samenwerking is tussen drie partnerscholen (Instituut Bert Carlier, Buso Don Bosco Aalst en Richtpunt campus Buggenhout) en RTC Oost-Vlaanderen. Niet alleen richten ze zich op de praktijk, er wordt ook specifiek ontwikkeld voor buitengewoon onderwijs, dubbel dankbaar dus!

    Iedereen die ooit achter het fornuis stond, weet dat er al eens wat fout kan lopen: een mes valt in de grond, een pan keert om, olie spettert in het rond… Wie voor het eerst een kind loslaat in de keuken, weet ook dat handen wassen en hygiënisch werken niet altijd evident zijn. In de grootkeuken krijgen leerlingen met dezelfde uitdagingen te maken, zij het op grotere schaal én in nog gevaarlijkere situaties. Enkele voorbeelden:

    • Boterhammen smeren voor patiënten met bepaalde allergieën: wanneer hier fouten gebeuren kan dit levensbedreigend zijn.
    • Geen spetters maar grote hoeveelheden kokend water, olie en boter die zeer ernstige brandwonden tot gevolg kunnen hebben.
    • Een grote hoeveelheid snijwerk leidt tot grotere kans op snijwonden en ernstige letsels.
    • Een brandende frietketel kan paniek veroorzaken en dient correct opgelost te worden.

    Bovenstaande situaties kan je vaak niet even ‘uittesten’, de risico’s voor de leerlingen en de school zijn te groot aangezien de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn. Virtual Reality kan in dit geval een oplossing bieden: leerlingen zullen in een vertrouwde (virtueel nagebouwde), levensechte keuken veilig kunnen oefenen! Door hen daar te confronteren met gevaarlijke of onhygiënische situaties, zullen ze stap voor stap leren om deze te herkennen en te voorkomen.

    Via deze weg zal je af en toe kunnen volgen hoe leerkrachten de (ontwikkeling van de) VR-omgeving ervaren, hoe hun leerlingen erop reageren en hoe jij ook aan de slag zult kunnen gaan met deze toepassing!

    Dit is een tweejarig Innovet-project (schooljaar 2022-2023, 2023-2024) in samenwerking met onderstaande partners. Meer uitgebreide informatie vind je op de projectpagina van RTC Oost-Vlaanderen.

  • Een frisse start…

    We zijn meer dan een jaar na “COSMO”, het project waar ik met enorm veel plezier en met hart & ziel aan gewerkt heb. Ik schreef in verleden tijd want hoewel ik er dezer dagen nog één project afwerk, zwaai ik eind januari 2023 volledig af bij itec. Niet omdat ik het er niet meer fijn vind, wel omdat ik nog meer mét en in onderwijs wil gaan doen op het niveau van de leerkrachten. Na de werkuren bleef ik steeds geprikkeld door VR/AR en bleef ik dingen uitproberen en ontdekken. Iets wat ik met enig enthousiasme graag blijf doen de komende tijd!

    Mijn grootste interesse ligt vooral bij het praktische en ik geef nog steeds enorm graag les. Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe leerkrachten het écht aanpakken in hun klas(sen). Die drie samen hebben me tot bij de lerarenopleiding gebracht.

    In oktober vervoegde ik het lerarenteam bij Howest waar ik mee de studenten van de educatieve bachelor mag begeleiden en opleiden. Een beetje best-of-both worlds: lesgeven, op onderzoek uitgaan en nieuwe dingen uitproberen. Een hele mooie kans die ik met beide handen gegrepen heb. Zo hoop ik mee te bouwen aan een toekomst waar technologie (nog) nuttig(er) wordt ingezet en waar leerkrachten er met vertrouwen mee aan de slag gaan.

    Tot slot kreeg ik afgelopen jaar heel geregeld mailtjes, berichtjes en vragen rond bepaalde toepassingen en mogelijkheden. Die laatste reden brengt ons hier, op mijn eigen binnenkort-met-enthousiasme-gevulde online-plekje. In het verleden blogde ik reeds over studies/werk/huishouden/leven combineren (mamaleert), over eten en tot een jaar terug over ons COSMO-project en andere XR-projecten. Het hele XR-verhaal is verre van ten einde, integendeel, ik heb het gevoel dat het nu pas écht begint! De actie rond XR die de Vlaamse overheid opzet zorgt hierbij o.a. voor een stroomversnelling.

    Eerder gaven verschillende XR’ers al aan terug hun verhaal te willen delen, ik laat ze de komende maanden graag aan bod. Daarnaast deel ik met plezier nieuwe (en minder nieuwe) toepassingen die waardevol (zouden) kunnen zijn voor het onderwijs.

    Heb jij zelf een verhaal, een boodschap of een toepassing die je graag wil delen? Altijd welkom! Deze blog is vooral bedoeld als leuke verzamelplaats rond XR maar als dit iets oplevert voor anderen, zoveel te beter!

    Hopelijk tot binnenkort?

@kimthousiast

Lector lerarenopleiding in Howest, XR-freelancer, workshops & lezingen, bijna 14 jaar ervaring in tweedekansonderwijs, 3,5 jaar onderzoeksmedewerker bij projecten rond XR en innovatieve leertechnologieën.

Blog op WordPress.com.